+90 0850 590 2948
Sahra’yı Cedit Mah. Atatürk Cad No:51 D:5 Kat:6 Kadıköy/İstanbul

7 Soruda Lazer Epilasyonu Anlayalım

goztepe-lazer-epilasyon

Lazer Epilasyon Nedir?

Lazer epilasyon istenmeyen kılların özel dalga boylarında lazer ışınları kullanılarak yok edilmesidir. Geniş vücut alanlarında kısa sürede uygulanabilen, etkili ve güvenli bir yöntemdir. ‹ğneli epilasyonla karşılaştırıldığında daha kısa sürede sonuç vermesi, hastalar tarafından daha kolay tolere edilebilmesi, invaziv olmaması, yan etki ve ağrı-acı-sızı gibi belirtilerin minimal olması en önemli avantajlarıdır. Seans açısından maliyeti yüksek görünmekle birlikte, uygulanabilen vücut yüzey alanı, zaman ve toplam maliyet açısından da iğneli epilasyona göre daha avantajlıdır.

Lazer epilasyon nasıl etkiler?

Lazer enerjisi kıl gövdesindeki melanin pigmenti tarafından emilir. Emilen enerji, ısı enerjisine dönüşür ve kıl gövdesi ısı yoluyla etraf dokulara zarar vermeden selektif olarak yok edilmiş olur. Lazer seansından sonraki ilk 7-10 gün içinde cansız kıl gövdeleri yuvalarından dışarı çıkarak kendiliğinden döküleceklerdir. Lazer epilasyonun etki mekanizması, kıl varlığını gerektirdiğinden, lazer süreci sırasında kılları dipten alan (epile eden) yöntemlerden (ağda, cımbız, iplik, epilatör) kaçınılmalıdır. Kılı deri yüzeyinden alan (depile eden) yöntemler (tüy dökücü krem, jilet) ise kullanılabilir.

Epilasyonda hangi tip lazerler kullanılır?

Lazer epilasyonda en etkili lazer sistemleri alexandrite, diode ve Nd-Yag’dır

Ne zaman başlanmalıdır?

Lazer epilasyona ideal olarak ergenlik süreci sonrasında başlanmalıdır.

Kaç seans tedavi gerekir?

Lazer epilasyon hastaların çoğunluğunda kalıcı, uzun süreli epilasyon sağlamaktadır. Ancak lazer epilasyon sürecinin uzunluğu ve seans sayısı kişinin deri tipine, kılların renk ve kalınlığına, kılların yerleşim bölgesine, yaşına, genetik yapısına ve hormonal faktörlere göre değişiklik göstermektedir. Seans aralıkları yüz bölgesi için 4-6, vücut için 6-8 hafta arasında değişmektedir.

Her seansta kılların % 30-50’sinin kalıcı olarak tahrip edilmesi hedeflenmektedir. Ancak kılların ne kadarının geri çıkacağını öngörmek mümkün değildir. Lazer epilasyon öncesi hasta ile ön görüşme yapılarak deri tipi, kıl yapısı, ışık duyarlılığı, sistemik hastalıklar, alışkanlıklar ve kullanılan ilaçlar değerlendirilmekte ve tahmini başarı oranı verilebilmektedir.

Genel olarak deri rengi ne kadar beyaz, kıl rengi ne kadar siyah ve kalınsa lazer epilasyon o derece etkilidir. Tanım ve etki mekanizması açısından lazer epilasyon tümü ile beyaz veya ayva tüyü kıllarda etkisizdir. Ancak pigment içeren tüm kıllarda etkili olması beklenir. En iyi sonuçlar koltuk altı, genital bölge ve bacak kıllarında elde edilmektedir.

Lazer süreci sırasında mümkün olduğunca cilt beyaz kalmalıdır. Solaryum ve güneş maruziyetinden kaçınılmalıdır. Böylelikle doz düşümü gerekmeyecek, seans kaybı, erteleme ve maddi kayıp engellenecektir. Hasta güneşten korunduğu takdirde lazer uygulaması yaz aylarında dahi yapılabilir. Hormonal bozukluk barındıran hastalarda ise lazer epilasyon, medikal tedaviye destek amacı ile kullanılabilir.

Erkekler de lazer epilasyon yaptırabilir mi?

Erkekler de lazer epilasyon ile istenmeyen kıllardan kurtulabilir. Erkek cinsiyette kılların daha kalın ve koyu oluşu lazer epilasyon açısından avantaj sağlayabilmektedir.

Yan etkileri var mıdır?

Lazer epilasyon tıbbın hemen her dalında 40 yılı aşkın süredir güvenle kullanılmaktadır. Kanserojenisite, allerjenisite veya kümülatif toksisite etkileri saptanmamıştır. Halk arasında inanılanın aksine ter bezleri, meme dokusu ve üreme organları üzerinde yan etkisi bulunmamakta, doğurganlığı engellememektedir. Sertifikalı uzman doktor tarafından doz belirlendiği ve takip edildiği takdirde komplikasyon ve yan etki riski (infeksiyon, skar oluşumu, hiper ve hipopigmentasyon) minimaldir. Gebelerde uygulama tercih edilmemekle birlikte herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır.

Lazer epilasyon sırasında gözlere yan etkinin engellenmesi açısından koyu renk özel gözlüklerin takılması zorunludur.

Lazerin en iyi bilinen yan etkisi özellikle koyu cilt tiplerinde yüksek doza veya uygun olmayan cihaza bağlı olarak ortaya çıkan pigmentasyondur. Yüzeysel epidermis de melanin pigmenti barındırdığından koyu cilt tiplerinde lazerin derinin en üst tabakasını etkilemesi ve pigmentasyona yol açması olağandır. Bu yan etkiden dozu azaltarak veya uygun cihazı kullanarak kaçınmak mümkündür. Lazere bağlı pigment lezyonlar kalıcı değildir ve 4-12 ay içinde normal deri tonlarına kavuşmaktadır.