glutatyon

Glutatyon Nedir?

Vücudun doğal olarak ürettiği güçlü bir antioksidan olan glutatyon, hücreleri serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu molekül, glutamin, sistein ve glisin olmak üzere üç amino asitten oluşur ve vücudun toksinleri temizleme sürecinde önemli bir rol oynar. Ayrıca glutatyon ciltte aydınlanma ve anti-aging etkileri nedeniyle de popülerdir. Her gün düzenli olarak kullanıldığında, cilt daha parlak görünmesini sağlar. Ek olarak, enerji seviyelerini artırabilir, inflamasyonu azaltabilir ve genel sağlığı iyileştirebilir. Cilttekli seviyeleri yaşlanma, stres, kötü beslenme ve toksinlere maruz kalma nedeniyle düşebilir, bu nedenle vücut glutatyon takviyeleri veya enjeksiyonları alabilir.

Glutatyon Ne İşe Yarar?

Yapısında bulundurduğu üç farklı aminoasit sayesinde vücut için çok faydalı olan bir moleküldür ve etki alanı oldukça büyüktür. Genelde glutatyon vücutta birken şeker oranını azaltır ve diyabet hastalığını ciddi oranda engeller. Sinir sisteminin yapısında bulunan hücreleri onardığı için bu alanda oluşabilecek rahatsızlıkları yok eder. Yaşın ilerlemesine bağlı sinir hasarı ile ortaya çıkan demans, parkinson ve alzehimer gibi hastalıkların oluşmasını önler. Kalp ve damar yapısını korur. Kalp krizi riskini minimum seviyeye indirir.

Kolesterol gibi metabolik hastalıklar ile mücadelede gereklidir. Yapılan araştırmalar sonucunda bypass cerrahisi geçiren hastalarda iyileşme sürecini desteklediği tespit edilmiştir. Kanser tedavisi gören hastalarda kemoterapiye bağlı görülen ciddi yan etkilerin düzeyini azaltır. Doğru ve yeterli miktarlarda alındığında önemli faydalar sağlar. Glutatyon vücutta üretildiği gibi dışarıdan da alınabilen bir moleküldür. Vücut hücrelerindeki seviyeleri azaldığı taktirde ek olarak alınmalıdır.

Glutatyon Nasıl Artırılır?

Vücut içerisinde düzeyinin azaldığı tespit edilen glutatyon molekülünü artırmak için basit uygulamalar yapılması gereklidir. Artan kas yorgunluğu ve halsizlik gibi şikayetler sonucunda bu molekülün azaldığı düşünülebilir. Vücut içerisindeki seviyesini artırmak için yapılabilecekleri sıralarsak;

1- Hafif tempolu ve düzenli spor yaparak kas hücrelerinin çalışmasını sağlamak

İlginizi Çekebilir!  Lazerle Tüy Sarartma

2- B6 Vitamini, B12 Vitamini, C Vitamini ve Folikasit desteğinin alınması

3-Bitkisel besinlerden zengin öğünler tüketmek ve bol bol su içmek

4- Toksinlerin vücuttan atılması için doktorların önerdiği bakımları yapmak

Toksinlerin miktarı vücut içerisinde artış gösterdiği taktirde glutatyon düzeyi baskılandığı için azalır. Bu nedenle toksinlerin vücuttan atılması da ciddi oranda bu molekülün düzeyini artıran bir etkidir. Toksinler tüm vücut hücrelerini baskılayan zararlı maddelerdir.

Glutatyon Seviyesini Artıran Besinler Nelerdir?

Besinlerin vücudumuza sağladığı faydaları saymakla bitiremeyiz. Enerji vermelerini yanında vücudumuz için gerekli olan temel moleküllerin hücre yapısına katılmalarını da desteklemektedirler. Öğünlerde doğru miktarlarda doğru gıda maddelerini tüketirsek bu gibi çok faydalı moleküllerin düzeylerini artırabiliriz. Karaciğerde bu molekülün artırılmasını desteleyen besinler ise, kükürt oranı oldukça yüksek olan soğan ve sarımsak, brassica ailesinden olan brokoli, lahana türleri ve karnabahar, mercimek, ıspanak, pancar, börülcedir.

Sıraladığımız besinlere ek olarak balık, ayçiçeği, kırmızı et ve beyaz et gibi maddeler de glutatyon artıran maddelerdir. Ancak bu besinlerin dengeli miktarlarda alınmaları gereklidir. Aksi halde faydasından çok zararları ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Diyetlerinizde bir uzman desteği almanızı tavsiye ediyoruz. Son yılarda çok sık tüketilen ve hemen her öğün de karşımıza çıkan kuşkonmaz glutatyon molekülünün en yoğun bulunduğu bir besin maddesidir. Pişirme aşamasında dikkat edilmediği sürece ürünün besin değeri kaybedilebilir. Bu nedenle mutlaka özenli olmak gerekir.

Glutatyon Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Güçlü bir antioksidan olduğu için hastalıkların oluşmasını beklemeden vücudun glutatyon miktarını artırmak gerekir. Yaşın ilerlemesi ile hücrelerin savunma mekanizmaları azalır. Bu nedenle her türlü hastalık etkenine karşı gerekli savunma düzeyi oluşturulamaz. Özellikle ağır metaller ve serbest radikaller çağımızın hastalığı olarak bilinen kansere neden olmaktadır. Bu rahatsızlıkların engellenmesi için vücudun temel ihtiyaçlarının eksiksiz sağlanması gereklidir. Uzmanlar antioksidanların ölümcül birçok hastalığı büyük ölçüde önlediğini göstermiştir.

Enfeksiyon hastalıkları, kas ve iskelet sistemi rahatsızlıkları, sinir sistemi hastalıkları ve metabolik hastalıklar gibi birçok hastalığın glutatyon sayesinde yok edildiği gözlenmiştir. Bu nedenle vücutta belirli bir düzeyin altına düşmesini engellemek önemlidir. Çocukluk döneminden itibaren vücudumuzda bulunan bu molekül yaş ile beraber azalsa da doğru besinler ile takviye edilmelidir. Bağışıklık sisteminin en zayıf olduğu dönem yaşlılık dönemidir.

İlginizi Çekebilir!  Paris Işıltısı

Yaş ile ortaya çıkan bazı sinir sistemi hastalıkları vardır. Bunama ve Parkinson en sık karşılaştığımız yaşlılık hastalıklarıdır. Bu hastalıkların temelinde genetik faktörler karşımıza çıksa da glutatyon eksikliğinden kaynaklandığı ispat edilmiştir. Bu nedenle öğünlerinizde mutlaka her zaman antioksidan yönünden zengin gıda maddelerini almaya özen göstermelisiniz.

Glutatyon Faydaları Nelerdir?

Antioksidan moleküllerinin faydaları saymakla bitmez. Glutatyon molekülü hücrelerin çalışmasını düzenler ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Genlerde ciddi sorunların meydana gelmesini ve yıkımların oluşmasını engeller. Hastalığa neden olan antijenlerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Kanser riskini azaltır. Beyin ve görme fonksiyonlarını artırır. Vücudun fizyolojik ve biyokimyasal çalışma faktörlerini destekler. Sitemlerin çalışmasında sorun oluşturmaz.

Hücrelerin kendilerini onarmalarına yardımcı olduğu için yaşlanma belirtilerini yok eder. Cilt sorunlarının temelinde toksinlerin birikmesi yatar. Glutatyon toksinleri ciddi oranda vücuttan uzaklaştırır. Böylece cilt daha rahat ve sorunsuz bir şekilde nefes alır. Oksijenlenme oranı artan cilt nemi artar ve yer çekimine karşı daha dirençli bir hale gelir.

Antioksidanlar ve toksik maddeler karaciğerde bulunur. Toksinlerin atılmasında en önemli görev karaciğere düşer. Bu nedenle toksin birikmesi sonucunda karşımıza çıkabilecek siroz hastalığını önlemiş olur.

Yeterli düzeyde alınan madde uyku kalitesini artırır ve daha düzenli bir uyku evresi sağlar. Vücudun enerjisini artırır ve her zaman dinamik bir ivme kazandırır. Sigara ve alkol kullanımına bağlı olarak meydana gelen hasarları yüksek ölçüde engeller. Cildin olduğundan daha sağlıklı ve parlak görünmesini sağlar. Zihinsel sorunları yok eder ve odaklanma problemlerini ortadan kaldırır. Kasların performansını artırır.

Glutatyon Nasıl Alınır?

Farklı şekillerde vücuda alınabilir. Beslenme, solunum ve dolaşım olmaz üzere üç farklı yoldan vücut içerisine alımı gerçekleştirilebilir. Beslenirken tüketilen besinlerin içeriklerine dikkat edilmelidir. Vitamin ve mineralden zengin olan meyve ve sebzeler doğru bir şekilde tüketilmedikleri taktirde içerdiği faydalı moleküllerin yok olmasına neden olabiliriz. Bu nedenle gıda maddelerinin tüketilme formu büyük önem taşımaktadır.

Aminoasitlerden zengin diyetler tüketildiği zaman vücudumuzda glutatyon seviyesi artırılır. Sürekli hazır ve işlenmiş gıdaların tüketilmesi vücudun ihtiyacı olan besin maddelerinin alınmasını ciddi oranda engeller. Bu nedenle vitamin ve mineral yönünden vücudunuzun eksik olduğunu düşünüyorsanız uzman hekime giderek gerekli tetkikleri yaptırmalı ve tedavileri almalısınız.

İlginizi Çekebilir!  Cilt Bakımı

Glutatyon Tedavisi Nasıl Yapılır?

Genellikle intravenöz olarak (damar yoluyla) uygulanan glutatyon tedavisi, vücudun glutatyon seviyelerini hızlı bir şekilde artırmayı amaçlar. Bu tedavi sürecinde, saf serum içinde hastaya damar yoluyla enjekte edilir. Doğrudan kan dolaşımına girdiğinde vücut hücrelerine hızla ulaşır ve güçlü bir antioksidan etkisi gösterir. Tedavi, cildin parlaklığını artırmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek, vücudu toksinlerden arındırmak ve genel sağlığı iyileştirmek için yapılır. Hastanın ihtiyacına bağlı olarak seanslar haftada bir veya iki kez yapılır ve tedavi birkaç hafta sürebilir. Glutatyon tedavisi, enerji artışı, cilt beyazlatma ve yaşlanma karşıtı etkileri nedeniyle de tercih edilir. Tedavi, kişinin genel sağlık durumuna ve doktor tarafından belirlenen doz ve süreye göre ayarlanır.

Glutatyonun Yan Etkileri Var Mıdır?

Vücudumuza faydası olan her ürünün belirli bir doz aşımı sonrasında beklenmeyen yan etkiler göstermesi kaçınılmazdır. Meyve ve sebzeleri fazla miktarda tükettiğimiz taktirde beklenmeyen bazı yan etkiler ile karşılaşabiliriz. Glutatyon tedavisi sonrasında da bazı komplikasyonlar görülebilir. En sık karşımıza çıkan durumlar ise, kas ağrıları, karın ağrısı, kabızlık, kramp girmesi ve nefes darlığıdır. Ciddi yan etki olarak nefes darlığını söyleyebiliriz. Gelişme ihtimali yok denecek kadar az olsa da olabileceği bilinmelidir. Gündelik hayatta fazla beslendiğimizde midemiz geğirme reaksiyonu gösterebilir. Bu tedavi sonucunda da fazla miktarda geğirme hissi yaşayabilirsiniz.

Düzenli doktor kontrolüne giden kişiler sıraladığımız şikayetleri gösterirse hemen hekimlerine danışmalıdır. Şikayetlerin gelişmesinde altta yatan temel neden hemen bilinemediği için tedavinin yarıda bırakılması tavsiye edilir. Bu nedenle hekim ile iletişim halinde olmak her zaman büyük önem taşır. Tedavilerin fayda sağlaması için doğru doz zorunluluğu olduğu unutulmamalıdır. Aksi taktirde yan etkiler ile karşılaşabilirsiniz.

Glutatyon Fiyatları 2025

2025 yılında glutatyon tedavisi fiyatları, uygulandığı kliniğe, seans sayısına ve kullanılan doza göre değişebilir. Tedavi genellikle birkaç seansdan oluşur ve her seans için ayrı bir ücret alınır. Büyük şehirlerde ve lüks estetik merkezlerinde tedavi daha pahalı olabilir, ancak daha küçük kliniklerde tedavi daha ucuz olabilir. Net bir fiyat bilgisi almak için doktorunuzla görüşün.